loading

Opel kehittää kolmannen sukupolven mukautuvia valoja, joissa on aivan uutta, edistyksellistä tekniikkaa. Katseen suunta kääntää tulevaisuudessa valoja ja määrittää niiden tehoa. Täysin uudenlaiset valot tuodaan saataville suurimpaan osaan Opelin-malleista.

 

Auton valot, joita kuljettajan silmät ohjaavat, voivat kuulostaa tieteiskirjallisuuden fantasialta. Ajatus ei ole kuitenkaan kaukana todellisuudesta, sillä Opelin insinöörit kehittävät vauhdilla ajajan silmien seurantaan perustuvaa valotekniikkaa.

 

Opel jatkaa edistyksellistä valojen kehittämistä


 Valot ovat tärkeä osa turvallisuutta, minkä takia Opel on investoinut niiden kehittämiseen valtavasti. Opel toi ensimmäiset mukautuvat ALF-valot saataville jo vuonna 2008. Sen jälkeen mukautuvat valot ovat saaneet lukuisia palkintoja, joihin kuuluu Euro NCAP:n vuonna 2011 Opelille antama erityismaininta turvallisuutta edistävästä tekniikasta. Nykyisin suuri osa suomalaisista Opel Astran ja Insignian ostajista valitsee autoonsa AFL+ kaksoisksenonit, jotka mukautuvat kymmenellä eri tavalla vaihteleviin tilanteisiin nopeuden ja olosuhteiden mukaan. Opel on edennyt AFL-valojen kehityksessä jo kolmanteen sukupolveen, joka toteutetaan LED-matriisivaloilla. Uusien entistä monipuolisempien valojen sarjatuotanto alkaa pian.

 

Valot toimivat kuin ajatus

 

”Olemme jatkaneet jo kahden vuoden ajan tämän tekniikan kehittämistä, missä valojen suunta ja voimakkuus määräytyy kuljettajan katseen mukaan. Mitä paremmin ymmärrämme tämän ennen näkemättömän tekniikan edut, sitä vahvemmin puskemme eteenpäin tässä yhteisprojektissa”, kertoo Opelin valoteknologiasta vastaava johtaja Ingolf Schneider Opelin teknisen kehityskeskuksen ja Darmstadtin teknisen yliopiston yhteistyöstä.

 

 Projektin alussa käytettiin usean silmiä seuraavan huippuluokan kameran sijaan yksinkertaista nettikameraa. Kuljettaja päähän suunnattu kamera skannasi tärkeitä pisteitä, kuten nenää ja silmiä seuratakseen niiden avulla liikkeitä ja kuljettajan katseen linjaa. Järjestelmän keräämä tieto muunnettiin tietokoneen käskyiksi, joilla sähköiset moottorit ohjasivat nopeasti valojen suuntaa. Vaikka tekniikka oli hyvin lähellä katseen suuntaa seuraavia valoja, tiedon laskeminen vei liikaa aikaa. Nettikamera oli myös liian hidas täyttämään liikenteen olosuhteiden edellyttämiä vaatimuksia. Kameran toimintaparametrien optimointi ja sovittaminen silmän seurannan algoritmeihin oli läpimurto uuden tekniikan kehittämisessä.

 

Kamera on nyt varustettu silmän reunaa seuraavilla infrapunasensoreilla ja silmän keskelle tähtäävillä valodiodeilla, jotka skannaavat kuljettajan silmiä yli 50 kertaa sekunnissa hämärässä ja pimeällä. Nopealla tietojen prosessoinnilla ja siirrolla auton valot reagoivat välittömästi sekä sivu- että pystysuunnassa.

 

Kun valojen säädön nopeus oli ratkaistu, jäljellä oli vielä ongelma silmän harhailusta. Mikäli auton valot seuraisivat tarkkaan katsetta, tuloksena olisivat epämääräisesti vipattavat valot.

 

”Voittaaksemme tuon ongelman, olemme kehittäneet hienostuneen valojen suunnanmuutoksia hidastavan algoritmin, jonka ansiosta valot toimivat järkevästi”, sanoo Schneider. ”Toinen edistysaskel oli, että katseen seurantaa ei tarvitse kalibroida jokaiselle ajajalle erikseen. Järjestelmä toimii täydellisesti siitä riippumatta, minkä kokoinen kuljettaja asettuu ohjauspyörän taakse.”

 

Tulevaisuuden valot jo tänään

 

Vaikka Opelin kehitystoiminta tähtää huomiseen, voivat asiakkaat nauttia erinomaisista valoista jo tänään. Opelin nykyiset mukautuvat valot (AFL+) ovat saatavissa viiteen mallisarjaan aina Mokkasta Insigniaan. Palkitut, älykkäät valot toimivat optimaalisesti tilanteen mukaan niin hitaassa kaupunkiajossa kuin moottoritiellä. Valokeilaa käännettäessä otetaan huomioon sekä ohjauspyörän kulma että auton nopeus.

 

Järjestelmään kuuluu sisätaustapeiliin sijoitettu Opel Eye -kamera, jonka antamien tietojen perusteella kaukovalot vaihtuvat automaattisesti lähivaloiksi, kun kamera havaitsee vastaantulijan tai saavutetaan edellä kulkeva auto. Järjestelmä tunnistaa myös pimeän tunnelin ja vaihtaa päivällä LED-huomiovaloilta ajovaloille. Monipuolisten toimintojensa ansiosta AFL+ -valot eivät vain paranna näkyvyyttä, vaan ne helpottavat myös ajamista ja vähentävät väsymistä.

 

Kuin päivänvalo

 

Yhtä aikaa katseen mukaan toimivan kolmannen sukupolven AFL+:n kanssa Opelin kansainvälisen teknisen kehityskeskuksen insinöörit Rüsselsheimissa viimeistelevät tulevien Opel-mallien valojärjestelmää.

 

LED-matriisivalot antavat häikäisemättömän pitkän valokeilan, joka sopeutuu koko ajan automaattisesti liikenteen vaihteleviin tilanteisiin. Näin LED-matriisivalot toimivat mainiosti Opel Eye -etukameran kanssa, mutta niiden tarkkuus ja mukautuvuus on vielä yhden askeleen nykyvaloja pidemmällä. Kun järjestelmä havaitsee vastaantulevaa liikennettä, voidaan tuolta alueelta sammuttaa yksittäisiä LEDejä muun tien säilyessä kirkkaasti valaistuna. Opelin automaattinen valojärjestelmä muuttaa kuljettajalle yön päiväksi häiritsemättä muita autoilijoita. Opelin LED-matriisivaloilla toteutettu AFL+ esitellään seuraavien 18 kuukauden aikana.

 
Siirry ylös